Golden Radio

Remember The Good Old Days

Nieuwe pagina


MP3Gain: bepaal zelf het volume van mp3’s


MP3Gain: bepaal zelf het volume van mp3’s

Auteur: Ruud de Graaff

Als je een compleet muziekalbum van je favoriete artiest downloadt via peer-to-peer-netwerken (link naar: Downloaden via peer-to-peer) dan zul je merken dat het volumeniveau van de mp3’s kan verschillen tijdens het afspelen ervan. Met het open source-programma MP3Gain los je dit volumeprobleem snel op.

Als je een compleet muziekalbum van je favoriete artiest downloadt via peer-to-peer-netwerken dan zul je merken dat het volumeniveau van de mp3’s kan verschillen tijdens het afspelen ervan. Ook het volumeniveau van cd’s van verschillende artiesten kan erg variëren. In extreme gevallen moet je continu je computer of audio-installatie harder en zachter zetten. Met het open source-programma MP3Gain los je dit volumeprobleem snel op.

MP3Gain analyseert een reeks mp3-bestanden en bepaalt hoe hard deze voor het menselijk gehoor klinken. Daarna probeert het programma de mp3-bestanden zo aan te passen dat ze allemaal even hard klinken, zonder verlies van geluidskwaliteit. Je kunt met MP3Gain het volume van individuele bestanden opkrikken of het volume van een verzameling mp3’s naar hetzelfde geluidsniveau brengen.

MP3Gain is beschikbaar voor Windows en Mac. Mac-gebruikers kunnen de installatiebestanden ophalen van homepage.mac.com. Hieronder wordt de Windowsversie besproken. Deze staat op de pagina's van Sourceforge.net. Je kunt het beste voor de stabiele versie gaan (deze staat bovenaan de pagina); op het moment van schrijven is dat versie 1.2.5.

Je mag MP3Gain gratis gebruiken, maar als je het programma heel erg goed vindt, dan heb je de mogelijkheid om de maker een donatie te geven.

Installatie MP3Gain
Na het downloaden dubbelklik je op het bestand mp3gain-win-1_2_5.exe om het te installeren. Tijdens de installatie kun je onder Languages de taal instellen op Nederlands. Zet een vinkje voor Dutch (Nederlands), zie het onderstaande scherm.

MP3Gain: opties tijdens de installatie.

Na de installatie start je het programma op in Windows XP via Start -> Programma’s -> MP3Gain -> MP3Gain. Maak nu eventueel een snelkoppeling en sleep deze met de muis op je Bureaublad (een snelkoppeling maak je met een rechtsklik in het Startmenu op het pictogram MP3Gain, kies uit het contextmenu voor Snelkoppeling Maken).

Het programma is in het Nederlands, maar de helpfunctie is helaas in het Engels. Eventueel kun je snel wisselen tussen Engels en Nederlands via het menu Taal, handig voor als je een optie zoekt die in de Engelstalige handleiding wordt genoemd!

Startscherm MP3Gain

Analyse
MP3Gain heeft globaal twee methodes voor het aanpassen van het volume van mp3’s: Nummer Analyse en Album Analyse. Nummer Analyse kun je het beste gebruiken als je het volume gelijk wilt trekken van liedjes van meerdere artiesten (die op verschillende cd’s staan). MP3Gain zet alle liedjes dan op hetzelfde volume, bijvoorbeeld 90 decibel.

Album Analyse is de beste methode als je het volume van een aantal liedjes van dezelfde cd wilt bewerken. MP3Gain houdt dan rekening met het feit dat bepaalde liedjes zachter moeten klinken en anderen harder, precies zoals de artiest het heeft bedoeld. Stel dat je drie liedjes hebt: een op 85 decibel, een op 87 en een op 89 decibel. Je wilt het gemiddelde geluid met +3 decibel opkrikken. Dan schroeft MP3Gain het volume van alle liedjes omhoog met +3 decibel. De nieuwe verhouding wordt dus 88, 90 en 92 decibel. Het voordeel van Album Analyse is dat bijvoorbeeld de grand finale van je favoriete orkest op de laatste track groots blijft klinken.

Normaliseren
Met MP3Gain kun je geluidspieken in mp3’s veranderen, dit wordt ook wel normaliseren genoemd. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om de mp3 zo hard mogelijk te laten klinken. Het gevaar hierbij is dat als je het geluid van een mp3 te ver opkrikt, dat het begint te kraken. In het Engels wordt dit verschijnsel clipping genoemd. In MP3Gain krijgen mp3’s die last hebben van clipping een rode kleur. Liedjes die op de cd niet zo hard klinken, worden na de normalisatie in verhouding veel harder afgespeeld.

 

Dynamiek
Je moet bij normalisatie rekening houden met het verlies van dynamiek in de muziekstukken. Het verschil tussen harde en zachte passages wordt namelijk kleiner na de normalisatie. De zachte passages worden namelijk ook zo hard mogelijk weergegeven. Bij een rockband die alleen maar keihard speelt zal dit weinig uitmaken, maar als je een audiobestand van een klassiek pianoconcert met heel rustige en veel hardere stukken normaliseert, dan speelt dit zeker een rol. Als je niet uitkijkt, dan is de kans groot dat het stuk na normalisatie veel minder dynamisch klinkt.

Maximalisatiemogelijkheden inschakelen
Standaard staan de maximalisatiemogelijkheden (vergelijkbaar met loudness) uit. Deze kun je inschakelen via het menu Opties -> Geavanceerd. Zet een vinkje voor Vrijgeven “Maximalisatie” Mogelijkheden.

Inschakelen maximalisatiemogelijkheden

Volgens de maker van het programma is dit niet de beste methode om het geluid op te krikken, vandaar dat je eerst een waarschuwingsscherm krijgt. Klik daarna op Toepassen.

Bestandsnaamweergave instellen
Een andere aanpassing die je kunt doen is de weergave van de bestandsnaam. Als je de mp3-bestanden hebt geladen dan geeft MP3Gain standaard het pad aan waar het bestand op de computer staat, plus de bestandsnaam. Dit kan nogal lang zijn, zodat je het overzicht verliest. Je kunt ook ervoor kiezen om alleen de bestandsnaam weer te geven, zodat de bestandsnaam korter wordt. Dit kun je instellen door te klikken op Opties -> Bestandsnaam Weergave -> Alleen Bestandnaam Weergeven.

Bestandsnaamweergave instellen.

Tracks van hetzelfde album aanpassen
Stel je hebt een album waarvan je het volume veel te hard vindt klinken. Je wilt de dynamiek tussen de tracks graag behouden. Je kunt MP3Gain nu het beste een albumanalyse laten maken en daarna het volume lager maken door het volumeniveau van alle mp3’s met een vast aantal decibels naar beneden te schroeven.

Kopieer eerst de bestanden die je wilt bewerken naar een andere locatie, zodat je altijd de originele bestanden achter de hand hebt. De gekopieerde mp3-bestanden laad je vervolgens in MP3Gain met de knop Open Bestanden. Als het album in één map staat, dan kun je ook de map importeren met de knop Open Map/Album.

 

Sneltip: je kunt mp3-bestanden en mappen nog sneller laden door deze vanuit Windows Verkenner naar het witte vak in MP3Gain te slepen met de muis.

Als de mp3’s zijn geladen, dan kun je de album-analyse erop loslaten. Kies in het menu voor Analyse -> Album Analyse (sneltoets: Ctrl + U). Je kunt ook op de knop Album Analyse klikken. MP3Gain maakt nu een analyse van alle albumtracks, zie onderstaande afbeelding:

Analyse albumtracks.

Als je in de knoppenbalk alleen Nummer Analyse ziet staan, dan kun je deze vervangen met de knop Album Analyse. Klik naast de knop op het naar beneden wijzende pijltje en kies voor Album Analyse.

In dit voorbeeld heeft MP3Gain zes bestanden geanalyseerd. Achter Normaal Volume vul je het gewenste volumeniveau in. Standaard staat deze op 89 decibel ingevuld. De negen kolommen geven het volgende weer:

- Bestand: naam van de mp3;

- Volume: het huidige volume van de mp3;

- Clipping: als hier een J staat, dan heeft de mp3 last van clipping. Dat betekent dat sommige geluidsfragmenten het maximale volumeniveau overschrijden. Dat is hoorbaar doordat de mp3 soms kraakt tijdens het afspelen.

- Nummer Niveau: verschil tussen het volume van de mp3 en het gewenste volumeniveau (Normaal Volume);

- Clip (Nummer): als hier een J staat, dan gaat de mp3 clippen als het op het huidige gewenste volumeniveau (Normaal Volume) wordt gebracht;

- Max Noclip Niveau (alleen zichtbaar als je de maximalisatiefunctie hebt ingeschakeld): deze geeft de maximale volumeverandering weer zonder dat de mp3 gaat clippen.

- Album Volume: het huidige algemene volumeniveau van het album;

- Album Niveau: het verschil tussen het huidige volumeniveau van het album en het gewenste volume (Normaal Volume);

- Clip (album): als hier een J staat dan zal de mp3 last krijgen van clipping na aanpassing van het Album Volume naar Normaal Volume.

Een van de mp3’s in het bovenstaande voorbeeld is rood gekleurd. Dat betekent dat de mp3 last heeft van clipping tijdens het afspelen.

Na de analyse kun je het albumvolume naar beneden zetten via het menu Wijzig Niveau -> Toepassen Album Niveau (functietoetscombinatie Ctrl + B). Alle mp3’s worden in het voorbeeld met 12 decibel naar beneden gezet. De onderlinge volumeverhouding blijft behouden. Het gemiddelde albumvolume is 88,7 decibel en de individuele mp3’s hebben een volumeniveau van tussen de 84,8 en 89,5 decibel, zie onderstaande afbeelding:

Het volumeniveau is 12 decibel naar beneden gezet.

Je ziet nu ook dat de clipping uit de vierde mp3 is verdwenen: hij is niet meer rood gekleurd. Als je na beluistering van de mp3’s tevreden bent met het resultaat, dan kun je MP3Gain afsluiten. Mocht je niet tevreden zijn met de nieuwe mp3’s, dan kun je de mp3’s weer op het oude niveau terugzetten door in het menu te klikken op Wijzig Niveau -> Wijzigingen ongedaan maken. Eventueel kun je ook achteraf de wijzigingen ongedaan maken als je de bewerkte mp3-bestanden nog een keer in MP3Gain laadt.

Tracks van verschillende albums aanpassen Als je een compilatie-cd van verschillende artiesten wilt maken, dan wil je misschien het volume van de mp3’s ongeveer even hard laten klinken. Dat werkt in MP3Gain met de optie Nummer Analyse. Laad eerst de gewenste mp3’s in MP3Gain, bijvoorbeeld door ze vanuit de Verkenner in het witte vak te slepen.

Mochten bepaalde mp3’s al eerder zijn geanalyseerd door MP3Gain, dan verschijnt er mogelijk al analysedata tijdens het laden van de mp3’s. Deze kun je wissen door in het menu Analyse te kiezen voor Wis Analyse.

Het programma maakt een nummeranalyse door in het menu Analyse te kiezen voor Nummer Analyse (sneltoets: Ctrl + T). De betekenis van de verschillende kolommen vind je hierboven beschreven onder de kop Tracks van Hetzelfde Album Aanpassen. Zie het voorbeeld in de onderstaande afbeelding:

Nummeranalyse

Onder Normaal Volume vul je het gewenste volumeniveau in. In het voorbeeld staat dit op 89 decibel. Daarna kun je de mp3’s op dit volumeniveau zetten door het menu Wijzig Niveau te kiezen voor de optie Toepassen Nummerniveau (Ctrl + G). MP3Gain zet het volumeniveau van de mp3’s nu bij benadering op 89 decibel, zie onderstaande scherm:

MP3's zijn bij benadering op 89 decibel gezet.

Op dezelfde wijze kun je via Wijzig Niveau ook ervoor kiezen om het volumeniveau van mp3’s zo hard mogelijk te maken met de optie Toepassen Maximaal Non Clip-niveau.

Samenvattend
Met MP3Gain kun je het volumeniveau van mp3’s aanpassen. Je kunt Nummer Analyse het beste gebruiken bij de aanpassing van mp3’s die van verschillende artiesten/albums afkomstig zijn. Album Analyse gebruik je bij mp3’s die op hetzelfde album staan. Maximale No-clip niveau gebruik je als de mp3’s zo hard mogelijk moeten worden afgespeeld. Je kunt met dit programma volop experimenteren, maar zorg er wel voor dat je een back-up van de originele bestanden achter de hand houdt.


Freemake Audio Converter logoFreemake Audio Converter Version: 1.1.0 ( history )
Release date: December 28, 2012
Platforms: Windows XP/Vista/7/8/8.1


Jz Bestanden nummeren of nummers weghalen.
Download hem hier !!

U kent het vast wel weer een album binnen gehaald en daar staat dan 01 en dan de naam van de artiest en titel
geen nood meer nu met 1 klk en u heeft de boel weer netjes zonder die vervelende 01 02 ervoor staan.
veel plezier met deze mooie stukje software die je verder nergens vindt ja nu wel maar hou hem voor je zelf.